Smakebit på søndag – Krimhumor

Kan krim være morsomt? Jo Nesbø er ikke i tvil ...
Kan krim være morsomt? Jo Nesbø er ikke i tvil …

Krim skal være alvorlig, blodig, bestialsk og skremmende. Jo mer gørr og hjernemasse en klarer å skildre, og jo mer utspekulerte torturmetoder offeret har gjennomgått, ja … jo bedre blir det. Er det slik? Nei, mener jeg! Likeså viktig er det med humor. Jepp … du hørte riktig. Humor!

Ingenting er som en krim som gir deg et helt kinderegg. Tre ting på en gang. Neglebitende spenning, et mysterium å gruble på, og … en god latter som forlenger livet.

Hva kan vel være morsomt med krim, spør du kanskje? Å le av avkuttede legemsdeler, sosiopatiske barnekidnappere og suspekte transseksuelle klovnedraktmordere  er vel i beste fall det vi kaller et sosialt avvik. Det er nemlig ikke dit vi skal. Vi skal til etterforskerne. Disse fordrukne, avdankede, kjederøykende og sosialt mistilpassede vrakene av noen politimenn og detektiver.  De er morsomme! 🙂

Jeg koser meg, humrer og ler midt mellom alle likhusbesøkene, skamferte kvinnelik og en og annen  ufrivillig knert med arsenikk. Disse krimheltene våre (om enn så slitne) har av og til noen herlige replikker. I dag skal dere få tre eksempler som jeg synes var morsomme. (Som oftest fordi disse litt slitne mennene ofte har en hang til å være i overkant direkte i sine dialoger)

Nr.1 – Harry Hole (Jo Nesbø)

Han avhører et ektepar der nabokvinnen har blitt myrdet på grusomt vis. Ekteparet er mildt sagt bekymret over at de kan ha hatt en drapsmann like i nærheten. Harry Hole er som vanlig ærligheten selv når han svarer på spørsmålet han får fra mannen i huset:

– Men vi som bor her vil faktisk gjerne vite om det ser ut som et personlig anliggende, eller om vi kan ha en gal morder løpende rundt i nabolaget»

– Dere kan ha en gal morder løpende rundt i nabolaget, sa Harry, la fra seg pennen og ventet.   (Fra «Marekors»)

 

Jonna de Brugge og Walter Gröhn slik forfatter Stefan Tegenfalk ser dem på sin hjemmeside.
Jonna de Brugge og Walter Gröhn slik forfatter Stefan Tegenfalk ser dem på sin hjemmeside.

Nr.2 – Walter Gröhn (Stefan Tegenfalk)

Walter Gröhn er nok en sliten gammel politimann. En som aldri tar på vei for noe. Her blir han gjort oppmerksom på sakens alvorlighetsgrad av sin sjef David Lilja:

– Vi har en dommer ved Stockholms Tingrett som vi tror kan være skyldig i å ha forårsaket en annen persons død. Alternativt drap, sa Lilja

Walter hevet det ene øyenbrynet mens han tok av plasten på ostesmørbrødet. Ikke på grunn av det Lilja hadde sagt, men fordi smørbrødet var så unødvendig godt innpakket. (Fra Vredens Tid)

Nr.3 – Carl Mørch (Jussi Adler Olsen)

Carl Mørch har et mildt sagt anstrengt forhold til sin ex-kone. Hun stakk av fra ham til fordel for et bohemliv i kollektiv med kunstnere, hippier og andre frie sjeler. I dette klippet er det Carls leieboer Morten, som prøver å hinte litt frampå om at ex-kona kanskje ikke har det så bra i kolonihagen midtvinters. Han får svar på tiltale:

– Jeg tror hun fryser ute i kolonihuset, dristet Morten seg til å utdype mens han rørte energisk rundt i gryta. Carl snudde seg mot ham. Det luktet forbannet godt av den gryta. Det var lenge siden han hadde hatt slik matlyst.

– Fryser hun? Da får hun stappe en av disse energibuntene som hun driver og knuller i kakkelovnen. (Fra Kvinnen i buret)

Har du noen morsomme krimsitater? Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet her. Da blir jeg glad! Samler på dem ser dere 😉

Vil du delta på «En smakebit på en søndag, så gjør du det ved å trykke på logoen under her:

Smakebit på en søndag

31 kommentarer om “Smakebit på søndag – Krimhumor”

 1. Humor är jätteviktigt även i krim 🙂 Det är ofta de böckerna jag tycker mest om. Nu har jag inget exempel, men Passageraren av Steffen Jacobsen gav mig många skratt. Också.

  Liker

  1. Hei! Selvsagt helt greit å ikke ha egne eksempler. Jeg er bare glad for alle kommentarer. Tusen takk for et godt tips om en morsom krim. Jeg har aldri lest noe av denne forfatteren. Ha en fin boksøndag, og takk for at du stakk innom.

   Liker

 2. Er så enig i at tøff krim med humor er bra! Og som stor tilhenger av Nesbø må jeg si at dette kan han. Apropos Nesbø, jeg gleder meg veldig til juni når den nye boka hans slippes! Ha en fin krimdag! Jeg leser andre bøker akkurat nå, men en krim ligger og venter.

  Liker

  1. Vi gleder oss alle til «Politi». Jeg har gitt meg selv en utfordring med å få lest ferdig Harry Hole bøkene før sommeren. Leser Marekors nå, så jeg har litt igjen

   Liker

  1. Ja… Har egentlig ikke tenkt så mye over det før jeg begynte på Adler Olsen sin serie. Der er det masse humor, og det er en ekstra dimensjon til bøkene som jeg liker

   Liker

 3. Så flotte smakebiter vi får servert idag av deg:) Koste meg og lo litt av innlegget ditt. Humor er viktig i krimbøkene, det gir det lille ekstra. Elsker humoren til Jo Nesbø og gleder meg også veldig til Politi. Jussi Adler Olsen må jeg se og få sjekket nærmere ut etterhvert. Takk for herlig innlegg og ha en koselig søndag!

  Liker

  1. Så gøy at du fikk dra litt på smilebåndet av innlegget mitt. Det var jo meningen også. Om du ikke har lest Jussi Adler Olsen ennå, ja så har du noe skikkelig bra i vente. Spennende og morsomt!

   Liker

  1. Jaaaa … Så bra! Gjør det. Jeg vil ordne meg en liten samling med slike humoristiske smakebiter fra krimbøkene. Merker godt at det ofte er det som skyver bøker over fra å være bra til å bli strålende.

   Liker

 4. Humor krydrar bøkene meir. Mord og vald er ikkje alltid synonymt med spenning, noko eg trur eg flere krimforfattarar burde få med seg 🙂 Det kan kanskje bli litt i overkant av og til? Slik er det heldigvis ikkje med humor 🙂 Ha ein fin søndag 🙂

  Liker

  1. Det kan jo bli så mye humor at det overskygger spenningen da, og det er ikke meningen i krim. Men, når det gjelder disse tre som jeg nevner her så er balansen perfekt.

   Liker

 5. Veldig veldig enig. Humor er viktig og gir ein ekstra dimensjon når ein les krim. Nettopp difor er eg som deg begeistra for Harry Hole og Carl Mørck. (Walther Grøhn kjenner eg ikkje til, takk for tipset!)
  Andre med velutvikla sans for humor og ironi er Gunnar Staalesens Varg Veum og særleg Håkan Nessers Van Veeteren.

  Liker

  1. Walter Gröhn er en ny skikkelse. Han er en av to hovedfigurer i Stefan Tegenfalks nye krimserie. «Vredens tid» kommer ut på Bazar forlag om et par uker. Jeg leser anmeldereksemplar, og jeg storkoser meg. Artig skrue han Walter. 🙂

   Liker

 6. Bøker er som med mennesker, har de humor så kan de ha mange «svakheter», jeg smelter lett. Leste mye mer krim før enn nå. Vet ikke om det er riktig. Men jeg synes bestialiteten har tatt litt overhånd. Stieg Larssons triologi har vi i bokhylla og er lest. Vi har filmene også, og de andre i huset har sett dem. Men ikke jeg. De andre synes ikke det er mye vold i filmene. Det er kanskje bare jeg som er en pyse. Nå fant jeg endelig ut hvordan jeg skulle legge inn en kommentar på plattformen du bruker (Puh……)

  Liker

  1. Hei Tone! Du må ikke stusse på å se filmene til Stieg Larsson serien. Er ikke mer blod og gørr der enn i «Mord og mysterier» på detektimen. Filmatiseringen er helt fantastisk bra. Du blir sugd inn fra første sekund.

   Liker

  1. Takk selv. Jeg måtte lete litt for å finne tilbake til disse sitatene, men nå har jeg begynt å lagre dem på harddisk. Kanskje det kommer et oppfølgingsinnlegg snart … 🙂 Ha en fin boksøndag Beathe.

   Liker

   1. Forresten er det ikke bare i bøker at det er viktig med humor i krim, følger med på en del tvserier ( criminal minds,Ncis,The mentalist) og der finnes det en god porsjon humor også! Tusen takk for fin innlegg, og kom gjerne med et oppfølgingsinnlegg!

    Liker

 7. Flotte krimsitater! Jeg er helt enig med deg i at krim er så mye mer enn en straight forward fortelling om mord og ød. Jeg elsker Harry Hole og gleder meg svært til neste bok. Min mann sa at «aldri i verden om Harry er død» mens jeg var mer pessimistisk 🙂

  Liker

  1. Jeg har ikke kommet lengre enn til Marekors (bok 5) og har som jeg forstår fremdeles mange Harry-godbiter i vente. Er jo en av utfordringene mine i år å komme i mål med Harry H. PS! Harry H er jo udødelig, visste du ikke det?

   Liker

   1. SV: Den handler om en mann (Kurt Vonnegut, egentlig) som overlevde bombingen av Dresden. Det er det som er massakren. Vonnegut vil egentlig skrive en bok om den bombingen. Det klarer han ikke egentlig. Dette er litt forvirrende 🙂 Men boken handler om Billy, som er “unstuck in time” (drar frem og tilbake i tid) og som reiser til planeten Tralfamadorian av og til, og som sat i fangeleir i Tyskland under krigen. Og som altså overlevde Dresden..

    Sa jeg noe om at denne boken kommer til å bli kolossalt vanskelig å skrive om?

    Liker

 8. Herlig innlegg.:) Lo litt her jeg satt, og tenker på Jan Mehlums krim, og Chris Tvedt. Der er det en del humor, særlig hos Jan Mehlum. Og ikke så mye gørr og blod og bestialitet. Det er jeg ikke så glad i.. Skal huske det når jeg finner gode replikker og sitater.:)

  Liker

  1. Chris Tvedt ja … Las de to første bøkene hans, og de var fantastisk bra. Der ga du meg en ide til hva jeg bør ta fram igjen. Tror han har gitt ut minst fem bøker om den litt lurvete advokaten, stemmer ikke det?

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: