Kan krim være morsomt? Jo Nesbø er ikke i tvil ...

Kan krim være morsomt? Jo Nesbø er ikke i tvil …

Krim skal være alvorlig, blodig, bestialsk og skremmende. Jo mer gørr og hjernemasse en klarer å skildre, og jo mer utspekulerte torturmetoder offeret har gjennomgått, ja … jo bedre blir det. Er det slik? Nei, mener jeg! Likeså viktig er det med humor. Jepp … du hørte riktig. Humor!

Ingenting er som en krim som gir deg et helt kinderegg. Tre ting på en gang. Neglebitende spenning, et mysterium å gruble på, og … en god latter som forlenger livet.

Hva kan vel være morsomt med krim, spør du kanskje? Å le av avkuttede legemsdeler, sosiopatiske barnekidnappere og suspekte transseksuelle klovnedraktmordere  er vel i beste fall det vi kaller et sosialt avvik. Det er nemlig ikke dit vi skal. Vi skal til etterforskerne. Disse fordrukne, avdankede, kjederøykende og sosialt mistilpassede vrakene av noen politimenn og detektiver.  De er morsomme! 🙂

Jeg koser meg, humrer og ler midt mellom alle likhusbesøkene, skamferte kvinnelik og en og annen  ufrivillig knert med arsenikk. Disse krimheltene våre (om enn så slitne) har av og til noen herlige replikker. I dag skal dere få tre eksempler som jeg synes var morsomme. (Som oftest fordi disse litt slitne mennene ofte har en hang til å være i overkant direkte i sine dialoger)

Nr.1 – Harry Hole (Jo Nesbø)

Han avhører et ektepar der nabokvinnen har blitt myrdet på grusomt vis. Ekteparet er mildt sagt bekymret over at de kan ha hatt en drapsmann like i nærheten. Harry Hole er som vanlig ærligheten selv når han svarer på spørsmålet han får fra mannen i huset:

– Men vi som bor her vil faktisk gjerne vite om det ser ut som et personlig anliggende, eller om vi kan ha en gal morder løpende rundt i nabolaget»

– Dere kan ha en gal morder løpende rundt i nabolaget, sa Harry, la fra seg pennen og ventet.   (Fra «Marekors»)

 

Jonna de Brugge og Walter Gröhn slik forfatter Stefan Tegenfalk ser dem på sin hjemmeside.

Jonna de Brugge og Walter Gröhn slik forfatter Stefan Tegenfalk ser dem på sin hjemmeside.

Nr.2 – Walter Gröhn (Stefan Tegenfalk)

Walter Gröhn er nok en sliten gammel politimann. En som aldri tar på vei for noe. Her blir han gjort oppmerksom på sakens alvorlighetsgrad av sin sjef David Lilja:

– Vi har en dommer ved Stockholms Tingrett som vi tror kan være skyldig i å ha forårsaket en annen persons død. Alternativt drap, sa Lilja

Walter hevet det ene øyenbrynet mens han tok av plasten på ostesmørbrødet. Ikke på grunn av det Lilja hadde sagt, men fordi smørbrødet var så unødvendig godt innpakket. (Fra Vredens Tid)

Nr.3 – Carl Mørch (Jussi Adler Olsen)

Carl Mørch har et mildt sagt anstrengt forhold til sin ex-kone. Hun stakk av fra ham til fordel for et bohemliv i kollektiv med kunstnere, hippier og andre frie sjeler. I dette klippet er det Carls leieboer Morten, som prøver å hinte litt frampå om at ex-kona kanskje ikke har det så bra i kolonihagen midtvinters. Han får svar på tiltale:

– Jeg tror hun fryser ute i kolonihuset, dristet Morten seg til å utdype mens han rørte energisk rundt i gryta. Carl snudde seg mot ham. Det luktet forbannet godt av den gryta. Det var lenge siden han hadde hatt slik matlyst.

– Fryser hun? Da får hun stappe en av disse energibuntene som hun driver og knuller i kakkelovnen. (Fra Kvinnen i buret)

Har du noen morsomme krimsitater? Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet her. Da blir jeg glad! Samler på dem ser dere 😉

Vil du delta på «En smakebit på en søndag, så gjør du det ved å trykke på logoen under her:

Smakebit på en søndag