En fin julefortelling

I helga er det advent. For å gi meg selv en liten litt julestemning inn i denne vakre tida så bestemte jeg meg for å finne en fin julefortelling.  Julenissen og ønskene som forsvant av Mette F. Johnsen lokket julestemningen fram fra mørke novemberkroker.

Ja, jeg vet at det er litt søkt at 42 år gamle menn leser julefortellinger for barn når en ikke har noen barn som vil høre pappa lese for dem lenger.

-Pappa, chill då … jeeeez…. eg e`kje 10 år lengre heller. LOL!

Skjønner du tegningen? Vel, selv om den kommende konfirmanten ikke liker høytlesing på sengekanten lengre, så finner altså gamlefar fremdeles glede i disse bøkene.

Julenissen og ønskene som forsvant er utgitt på Publica forlag i år, og boka er Mette Franck Johnsens debut som barnebokforfatter. Hun skriver knakende godt. Språket flyter som en drøm hele veien, og julestemningen sitter i magen fra første setning. Historien er lun, fin, varm og god. Alt det en julefortelling skal være.

Jeg tok meg selv i å ønske at jeg var lærer på småskoletrinnet mens jeg leste. Da ville jeg garantert brukt denne en time i samlingskroken opp mot jul. Jeg ser nesten smårollingene foran meg. Trollbundet med måpende munner. Har du vært der så kjenner du den følelsen. Det er de stundene som gir en overskudd til å møte de tøffe dagene som lærer. Er du lærer på barneskolen så bare prøv. Jeg tror ikke du blir skuffet.

Fortellingen handler om julenissen og hans ønskelister. Når julaften nærmer seg så merker han at det mangler mange lister. Det viser seg at det er en litt sjalu smånisse som har gjemt dem for å imponere julenissen ved at smånissen på egenhånd skal klare å rydde opp i krisen som har oppstått. Boken er på 32 sider, og jeg leste den på under en halv time.

Noe av det som gjør boken litt magisk er illustrasjonene. De er praktfulle. Illustratør Janne Magnussen har en vannvittig fin strek som får fram stemningen på en nydelig måte. Det skulle bare vært enda flere av dem.

Dette er en sikker vinner som julefortelling på sengekanten til unger i alderen 4-8 etter min mening. Og som sagt i samlingskroken på skolen eller i barnehagen for samme aldersgruppe. Jeg avslutter med to fine utdrag som viser litt av Franck Johnsens fortellerstil:

Julenissen ble litt gladere av å tenke på den nye GPS-en han hadde kjøpt mens han var på ferie. Den burde gjøre det lettere å finne frem til alle stedene han skulle besøke på julaften. På forhånd kunne han planlegge hvor og når han skulle levere hver gave, og hvor han skulle stoppe underveis for å la reinsdyrene få litt hvile, mat og drikke. (s.10)

Julenissen sjekket ønskeboken, og så til sin forskrekkelse at han bare hadde mottatt 9 392 889 ønskelister, mens han på samme tid ifjor hadde fått 13 027 932 ønskelister. Dette gjorde ham så forvirret at han måtte telle en gang til. Det stemte fortsatt. (s.13)

Ha en god førjulstid da folkens. Nå har jeg julestemningen inne 🙂

2 kommentarer om “En fin julefortelling”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: