Jeg lengter – ned til elva…

Jeg tror jeg har funnet gull, men må vente en liten stund før jeg får vite det med sikkerhet…

Leif Enger debuterte på norsk i vår med den kritikerroste romanen «Ned til elva». Etter å ha lest utdrag fra første kapittel på forlaget Press sine hjemmesider kjente jeg faktisk et fysisk sug i magen. Denne  jeg lese. Jeg lengter allerede – «Ned til elva»…

Dette innlegget er mitt første i Beathes Bokhylle sin tirsdagstråd, «Bøker på vent». Ta vel imot meg, jeg er debutant i dette landskapet.

Boken er på vent. Det har den vært siden klokken ett i natt, da jeg sendte forespørsel til forlaget om å få tilsendt et anmeldereksemplar. Jeg hadde tipset Press om den nystartede bokbloggen min, og fikk et hyggelig svar samme dag. Om det var noen bøker jeg fant av interesse hos dem, så måtte jeg bare ta kontakt. En halv time senere kom altså dette suget, og fem minutter senere var mailen til forlaget sendt. Jeg vil ha «Ned til elva». Helst nå med en gang!  Jeg kunne ane denne prikkende følelsen i fingrene av at jeg hadde funnet gull etter å ha siktet sand i årevis. Dersom resten av romanen har tenkt å følge opp det fantastiske anslaget, vel da kan jeg knapt vente.

Suksessforfatter i USA, men et ukjent navn i Norge til tross for sitt norskklingende navn. Leif Enger blir sammenlignet med Per Petterson.

En del av dere kjenner sikkert både til bok og forfatter fra før, men for meg var dette et helt ubeskrevet blad. Her følger vaskeseddelen og litt om forfatteren sakset fra forlagets hjemmesider:

Leif Enger lar oss møte elleve år gamle Reuben Land, en astmatisk gutt i Midtvesten en gang på 1960-tallet, en forteller som ikke nøler med å tro på mirakler. 
Han har vokst opp sammen med en far som kanskje var liten i verdens øyne, men som likevel forvaltet store krefter.  Nå er Reuben på vei gjennom Midtvesten sammen med søsteren og faren, på leting etter sin eldre bror: en rastløs ung mann som har vært på kant med loven og nå står overfor en omstridt drapstiltale.  Reisen blir både en odyssé og en åpenbaring – et intenst møte med det amerikanske landskapet, med menneskene, og med den kjærligheten som gjør det mulig å trosse selv de frykteligste fiender.

Leif Enger (f. 1961) er oppvokst i Osakis i Minnesota og arbeidet som journalist og produsent for Minnesota Public Radio i nærmere tjue år. 
Ned til elva er hans debutroman (2001), og ble en bestselger i store deler av USA. Boken brakte ham også til topp fem-lista over årets bøker i New York Times i 2001. Han har siden utgitt romanen So Brave, Young and Handsome (2008). Enger bor på en gård i Minnesota med sin kone og sine to sønner.

Vil du vite mer om Leif Enger og hans bakgrunn så kan du også lese en stor artikkel i Dagbladet fra hans norgesbesøk i år.

11 år skulle det altså ta før den fant veien til norske bokhyller, og enda noen måneder før den var på vei til min, men nå er den det, og jeg må si jeg gleder meg stort. Er du usikker, så kan du gjøre som meg og lese de første sidene av romanen ved å trykke på «Bla i boka» litt nede på denne siden her.

God tirsdag alle sammen…

mvh.

Geir

17 kommentarer om “Jeg lengter – ned til elva…”

 1. «Jeg kunne ane denne prikkende følelsen i fingrene av at jeg hadde funnet gull etter å ha siktet sand i årevis.» Skikkelig godt skrevet! Ukjent forfatter for meg også. Må være fint å starte med den første boka han ga ut, da har man startet i rett ende og alt føles rett. Jeg håper den dukker opp i postkassen din snarest så du slipper å vente alt for lenge! Det er noe med det å få det du *vil* ha, *når* du vil ha det!

  Liker

  1. Godt poeng! Det er ikke så ofte en en kommer over bøker en bare MÅ ha… Denne er i tillegg utenfor min komfortsone sjangermessig, så jeg må si jeg er spent på resultatet. Ha en fortsatt fin dag.

   Hilsen Geir

   Liker

 2. Så kjekt at du ble med på spalten,Geir!:-) Denne boken har jeg hatt på ønskelisten min lenge og ble enda mer nysgjerrig når du snakker så varmt om den. Tusen takk for link, jeg skal jammen gå inn der å lese litt fra boken jeg også. Ser du leser «Kvinnen i buret» nå du også, blir spennende å høre hva du syntes om den. Ha en fin dag!

  Hilsen Beathe

  Liker

 3. Dette var en ukjent forfatter og en ukjent bok for meg og. men jeg må si det fristet å lese den etter å ha lest ditt meget inspirerende innlegg!

  Liker

 4. Har lest denne, jeg! Nydelig bok som du virkelig kan glede deg til!
  Hvis du er interessert finner du omtalen min her:
  beritbok.blogspot.no/2012/04/ned-til-elva.html

  Liker

 5. Så fint at du er med på denne spalten! Spesielt med en historie som dette, så gjenstår det å se om du har funnet gull – selv har jeg ikke lest noe av Leif Enger 🙂

  Liker

 6. Har akkurat meldt meg på en lesesirkel i biblioteks regi , hvor man åpner med denne boken .
  Gleder meg vilt . Har aldri hørt om denne forfatteren tideligere . Takk til Bokbloggeir for omtalen.
  Hilsen Greta .

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: