En fin dag å debutere på…

I dag får vi vite hvem som  vinner årets Nobelpris i litteratur. Det må vel være en fin dag å debutere som bokblogger på? Velkommen skal du være til mine tanker rundt bøker jeg leser.

Hei – her er jeg… Lærer, journalist, kanskje en kommende forfatter, og nå altså også bokblogger!

Hvem-Hva-Hvor var en oppslagsbok som sto i alle bokhyller i ethvert møblert hjem på 70 og 80-tallet. Der kunne vi lese alt om hva som hadde skjedd i året som hadde gått. En fin måte å oppdatere seg på med nyheter i datidens snegle-samfunn. Jeg likte det samfunnet. Å få vokse opp i et samfunn der en nyhet fikk leve lengre enn en time, og der du kunne diskutere med vennene dine dagen etterpå om de hadde fått med seg det som hadde skjedd? Gikk det en film på TV så hadde alle sett den, og det åpnet for diskusjon og meningsbryting. Spesielt på onsdager, for da hadde NRK hatt finsk fjernsynsteater på tirsdagen, og finsk fjernsynteater inneholdt mye badstu og dermed også en god del nødvendig nakenhet…

Modesty Blaise var dama med stor D for de tøffeste gutta i klassen…

Sneglesamfunnet gav også tid og rom for lesing. Lesing var en anerkjent hobby. Du var ikke nerd eller retard selv om du åpent og uten blygsel fortalte kameratene dine at du hadde lest i en bok i stedet for å gå på kafeèn i går. Å lese var helt greit. Det var noe alle gjorde, om ikke annet så iallfall tegneserier. Selv de kuleste og tøffeste gutta i klassen leste. Det gikk riktignok ofte i blader som Colt og Modesty Blaise, men de leste…

I dag ser mine elever (ja, jeg er norsklærer på ungdomsskolen) rart på meg når jeg snakker om leseglede. De to brunstige tenåringene mine hjemme bruker ord som geek, himler med øynene, og rister oppgitt på hodet over gamlefar, når han foreslår at de kan slå i hjel litt dødtid  med en god bok. Lesing = Skole = Tvang = Kjedelig…. Trist! Det er dager der jeg savner det å ha en jente eller gutt hjemme som gjør leksene sine, rydder rommet uten å nøle, og som leser bøker av egen fri vilje… Slik jeg gjorde, og min kone gjorde, og alle jeg kjenner gjorde… SUKK!

Vel, nå pratet jeg meg bort som vanlig. Hvem-Hva-Hvor var tråden min… Hvem er jeg, hva har jeg tenkt å skrive om, og hvor befinner jeg meg i det litterære landskapet?

I det gamle sneglesamfunnet var finsk fjernsynsteater på¨NRK et høydepunkt i uka. Mye nakenhet der som en ikke fikk se ellers på statskanalen.

Jeg startet eplekjekt med Nobels Litteraturpris for 2012. La det være sagt med en gang… Jeg er ikke der i litteraturen. Hvem som vinner, og hva vedkommende har skrevet, interesserer meg ikke et pøkk. Betyr det at jeg er en enkel sjel uten litterær tyngde, sjel eller kunnskaper? Ja, vil noen si, og det er helt greit. Selv mener jeg nei. Jeg har høyskoleutdannelse i litteratur. Har lest og leser enormt mye bøker. Har 20 år på baken som frilansjournalist. Er sensor på sjette året for skriftlig norskeksamen på ungdomsskolen. Underviser ungdommer i skriving hver eneste dag. Skriver på roman selv, og har jevnlige litterære samtaler med min fantastiske kone, som altså er forfatter, og debuterer med romanen Stryk meg over håret nå i oktober. (I tillegg er hun alt det andre jeg også listet opp). Jeg mener dette gir meg en stemme til å vurdere det jeg leser med en viss tyngde, selv om jeg altså gir bæng i nobelprisvinnere…

Hva vil denne bokbloggen inneholde? Jo, jeg ønsker å blogge om bøker jeg leser, bøker jeg har tenkt å lese, generelle litterære temaer og også litt om skriving. Jeg gaper over mye, men mener jeg er stor nok i kjeften til å klare det. Utenom alt som har med min kones romandebut å gjøre, (der jeg er latterlig innhabil, og skjødesløs subjektiv) så har jeg tenkt å være skremmende ærlig om det jeg leser. Jeg er ikke redd for å si hva jeg mener, selv om det kan være både kontroversielt i litteraturkretser, og til tider også for selvskudd å regne for å bli oppfattet som en seriøs aktør i bokbloggerjungelen.

Denne bloggen skal handle om leseglede, og disse gutta ga meg akkurat det på 80-tallet.

Jeg er 42 år og bor i Haugesund. Jobber som lærer, og bruker mye av fritiden på lesing og skriving. Mer hokuspokus enn det er det egentlig ikke. Jeg er definitivt mest glad i krim, og helst skandinavisk krim. Gjerne også serier med samme hovedperson fra bok til bok (en senskade som henger igjen etter 100 Hardygutt bøker på 80-tallet). Jeg kan også rives med av annen skjønnlitteratur, men er altså ikke særlig glad i høylitterære metafor-onanister som mener det er deres litterære plikt å bringe mest mulig uforståelig pjatt til almuen.

Beklager å måtte si det, men slikt gir ikke meg leseglede, og det er det denne bloggen først og fremst skal handle om. Gode bøker og leseopplevelser fra meg til deg… Velkommen!

14 kommentarer om “En fin dag å debutere på…”

  1. Jeg trives svært godt blant likesinnede, så det skal nok gå greit. Endelig et sted der jeg kan få kombinere mine to morsomste sysler… Lesing og skriving.

   Ha en fin uke Line

   Hilsen Geir

   Liker

  1. Siden du hadde wordpress så fikk jeg til å legge deg inn på lista over blogger jeg følger også 😉 Du vet ikke tilfeldigvis hvordan jeg får på plass de jeg følger på blogspot og andre blogsamfunn?

   Liker

 1. Haha – da er vi ihvertfall to stk med senskader fra Hardy-guttene (OG frøken Detektiv, for min del.. 🙂 Kjekt med ny mannsstemme i bokblogg-gjengen! Håper du har lagt deg inn på FB siden vår også og får med deg debattene der.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: